HRVATSKI--SAVEZ


 
Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaČlanstvoKorisničke grupeLogin

Share | 
 

 Zemljopisni polozaj Livna

Go down 
Autor/icaPoruka
livno=U=srcu
Admin


Broj postova : 8
Age : 27
Location : Livno
Registration date : 04.06.2008

PostajNaslov: Zemljopisni polozaj Livna   sri lip 04, 2008 9:17 pm

Polje
Livanjsko polje je kraška tektonska rasjedlina, okružena visokim, zimi vrlo surovim planinama, pruža se pravcem sjeverozapad-jugoistok s Buškim blatom na jugoistoku i Ždralovcem na sjeverozapadu. Ždralivac je jedan uski prijevoj kojim Livanjsko polje, između zadnjih obronaka Dinare i Šatora, prelazi u Grahovo polje.


Duljina 56km
Prosječna širina 6km
Površina 410 km2
Nadmorska visina 700 - 720 mnv


Na istoku centralnog dijela Livanjskog polja, ispod visokih i strmih, gotovo okomitih litica Crvenice, uz vrelo brze, hladne i bistre rijeke koja je po tim karakteristikema i dobila ime Bistrica, nalazi se eponimno i najveće naselje na tom polju - grad Livno. Uz rubove Livanjskog polja smještena su brojna livanjska sela.
Planine

Livanjsko polje od Dalmacije odvajaju Dinara i Kamešnica, od Duvanjskog polja Midena, Grabovica i Tušnica, a od Glamočkog polja Krug, Golija, Staretina i Šator. Prema Kupreškom polju je naša najviša planina Cincar. Za čistih i prozračnih dana, a takav je veći dio godine u ovom kraju, sa Cincara se, preko Kamešnice, vidi Jadransko more. Planina Dinara puna je kontrasta; tu su velike ravnice, šume, livade i nepregledni kamenjar pun jama i pećina.

Dinara 1913 ( Troglav)
Kamešnica 1856 ( Konj )
Midena 1221
Grabovica 1066
Tušnica 1700
Krug 1740
Golija 1892
Staretina 1675
Cincar 2006Rijeke
S istočne strane polja teku livanjske rijeke Bistrica (3 km), Sturba (14.5 km) i Žabljak (4 km). Te tri rijeke su se u polju ispod Suhače i Prispa nekad sjedinjavale u Plovuču koja je dalje tekla ravninom livanjskog polja do Ćaića i tamošnjih ponora u podnožju Dinare. U novije vrijeme vode ovih rijeka sustavom kanala odvode se u retenciju "Lipa", odnosno akumulaciju "Buško jezero."Jezera
Unovije vrijeme na južnom dijelu Livanjskog polja formirano je najveće umjetno jezero u Europi, Buško jezero površine 50 kilometara četvornih. Premda je cijelo jezero smješteno na Livanjskom polju samo jedna trećina pripada Livanjskoj općini (treba razlikovati administrativne i prirodne granice). Uz selo Lipa nalazi se Lipsko jezero. Ispod zapadnih obronaka planine Tušnice je omanje jezero Mandek (ili Mandak).
Klima

Klima je umjereno kontinentalna s jakim vjetrovima, godišnjom temperaturnom amplitudom oko 18° C te velikim brojem sunčanih dana.

Promet

U prometnom smislu Livanjsko polje je oduvijek imalo veliku važnost kao prva velika točka u zaleđu srednjeg Jadrana i kao područje kojim su prolazile komunikacije što su povezivale unutrašnjost s jadransko-mediteranskim svijetom i njegovim kulturama, od prapovijesti sve do danas. Međunarodne oznake glavnih prometnica koje danas prolaze kroz Livno su M-15 - Glamoč, Priluka, Livno, Šujica i M-16 - Split, Kamensko, Livno, Kupres.

Glavne prometnice
Livno - Grahovo 72km
Livno - šujica -Kolo 42km
Livno - Glamoč 33km
Livno - Split 102kmStanovništvo

Hrvati 29.324
Muslimani 5.793
Srbi 3.913
Jugosloveni 1.125
Ostali 445
Ukupno 40.600
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Zemljopisni polozaj Livna
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
HRVATSKI--SAVEZ :: HR Herceg-Bosna :: Gradovi Herceg-Bosne :: Livno-
Forum(o)Bir: